«Η πολλή δουλειά τρώει τον αφέντη» τελικά ισχύει;;

Ένα είδος χρόνιου αδιαχείριστου άγχους, που ήρθε η ώρα να μη το βιώνεις μόνο αλλά και να το διαχειριστείς!!

  • Νιώθεις ότι ο αρχικός σου ενθουσιασμός εξαφανίζεται; Αρχίζεις να αμφιβάλεις και να απογοητεύεσαι;
  • Αύξηση αδικαιολόγητων απουσιών από τη δουλειά – Προβλήματα Υγείας;
  • Μείωση κοινωνικών επαφών – Υπερβολικές ώρες εργασίας ;
  • Μείωση της παραγωγικότητας – Κακή επαγγελματική επίδοση/απόδοση;

Το σύνδρομο Βurnout (σύνδρομο επαγγελματικής κόπωσης – Σ.Ε.Κ.) είναι μια διαδικασία που χαρακτηρίζεται από συστηματικό και μακροχρόνιο στρες και ένταση στο επαγγελματικό περιβάλλον. Αποτελεί ένα πολυπαραγοντικό φαινόμενο καθώς αλληλοδιαπλέκονται το άτομο, το περιβάλλον και οι σχέσεις που αναδύονται στο εν λόγω επίπεδο. Ορίζεται ως μια χρόνια κατάσταση αδιαχείριστου εργασιακού στρες. Εκφράζει την ψυχοσωματική καταπόνηση του εργαζόμενου. Xαρακτηρίζεται από γρήγορη εξάντληση των ψυχικών αποθεμάτων του εργαζόμενου. Οδηγεί σε μείωση της επαγγελματικής απόδοσής του στην προσπάθεια του να προσαρμοστεί στις καθημερινές επαγγελματικές δυσκολίες.

Φαίνεται να προκαλείται από δυσανάλογα υψηλή προσπάθεια (με επένδυση σε χρόνο και συναισθηματική εμπλοκή), και χαμηλή ικανοποίηση (αρνητικά αποτελέσματα) σε συνδυασμό με πιεστικές εργασιακές συνθήκες (υψηλές απαιτήσεις).

Στα µέσα της δεκαετίας του ’70 χρησιµοποιήθηκε για πρώτη φορά στις ΗΠΑ ο όρος “Burn-Οut”, για να περιγράψει µια επαγγελµατική παθολογία που εκδηλώνεται µε µεγάλη συχνότητα σε όσους ασκούν κοινωνικό λειτούργηµα (ιατρούς, νοσοκόµους, κοινωνικούς λειτουργούς, δασκάλους κλπ).

Ο όρος προέρχεται από την αθλητική αργκό της δεκαετίας του ’30 στις ΗΠΑ. Περιέγραφε εκείνους τους αθλητές που µετά από µεγάλες επιδόσεις δεν µπορούσαν πλέον, «καµένοι» στην κυριολεξία, να προσφέρουν τα αναµενόµενα σε αγωνιστικό επίπεδο.

Ο όρος «επαγγελματική εξουθένωση» (burnout) δεν είναι συνώνυμος του όρου «εργασιακή πίεση» (job stress), «κόπωση» (fatigue), «αποξένωση» (alienation) ή «κατάθλιψη» (depression) παρόλο που η κατάχρηση του όρου τις τελευταίες δεκαετίες οδήγησε σε σύγχυση όρων και ορισμών.

Το Σύνδρομο Επαγγελματικής Εξουθένωσης/Κόπωσης ή απλά σύνδρομο Burnout χαρακτηρίζεται από 3 βασικά συμπτώματα:

α) την συναισθηματική εξάντληση-εξουθένωση από την επίδραση του εργασιακού stress

β) την αίσθηση αποπροσωποίησης-κυνισμό συνδεόμενος με την αρνητική στάση προς την εργασία

γ) την μειωμένη παραγωγικότητα-αναποτελεσματικότητα με αίσθημα μειωμένων

προσωπικών επιτευγμάτων και κατ΄επέκταση μειωμένης αυτοεκτίμησης

 

Από τα αρχαία χρόνια διαπιστώνεται πως η εργασία επηρεάζει την ψυχική και σωματική μας υγεία, άλλοτε σε μικρότερο και άλλοτε σε μεγαλύτερο βαθμό. O Ηρόδοτος(484 π.Χ – 425 π.Χ): αναφέρει ότι υπήρχαν ειδικοί γιατροί και εφαρμοζόταν ειδική διατροφή για τους εργάτες που ασχολήθηκαν με την κατασκευή των πυραμίδων (2500 π.Χ- 1000 π.Χ).

Σύμφωνα με σημερινά δεδομένα παρατηρείται ότι οι μονότονες χειρωνακτικές εργασίες, οι επαναλαμβανόμενες κινήσεις, η εργασία σε αντίξοες καιρικές συνθήκες και η επιβάρυνση των μυών και του σκελετού από την καθημερινή «άρση βαρών», είναι στενά συνυφασμένες με την εκδήλωση συμπτωμάτων επαγγελματικής εξουθένωσης, ενώ ενδέχεται να επιβαρύνει φυσιολογικές λειτουργίες, να επιδεινώσει υπάρχουσες παθολογικές καταστάσεις, να προκαλέσει σοβαρές βλάβες στον οργανισμό μας.

Ερευνητικά δεδομένα υπογραμμίζουν το πρόβλημα, αναδεικνύοντας την ανάγκη για αλλαγή άμεσα.

  • 1 στους 4 εργαζομένους στην Ευρωπαϊκή Ένωση υποφέρει από εργασιακό στρες
  • Το 1/3 των Ευρωπαίων εργαζομένων, (> 60 εκ. άτομα), είναι εκτεθειμένοι σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα θορύβου

Τα πιο συχνά επαγγελματικά νοσήματα στην Ε.Ε. είναι:

  • οι μυοσκελετικές παθήσεις
  • το άσθμα
  • οι αλλεργίες
  • οι ψυχοσωματικές επιπτώσεις ως αποτέλεσμα του mobbing (ηθική παρενόχληση) στον εργασιακό χώρο.
  • Εγκεφαλικά, καρδιαγγειακά νοσήματα

 

Μην αφήσεις τον εαυτό σου να είναι απαθής σε αυτή την κατάσταση!

Μην μένεις αδρανής και μη παραγωγικός!

!! Να θωρακιστείς !!

!! Να προσδοκάς !!

 !! Θα πετύχεις !!